COVID-19 – стой си у дома и се забавлявай с математика

Три неща, които можеш да правиш докато си под карантина

Поради наложената всеобща карантина във връзка с ограничаване на разпространението на COVID-19, всички за които това беше възможно си останаха у дома. Децата също бяха пуснати в „грипна“ ваканция. Ето и повода да разкажа за няколко забавления, които със сигурност ще научат децата (а и техните родители) на повече математика от някои уроци😊.

Забавление 1: Научете се да сгъвате оригами.

Защо: Сгъването на оригами всъщност е отлична тренировка за решаване на задачи по геометрия и стереометрия. Не само, че ще получавате страхотни продукти (някои оригами са си произведения на изкуството), но и ще добиете усет за много геометрични зависимости. Както каза една позната – разбрах геометрията, когато започнах да сгъвам оригами.

Какво е необходимо: Само хартия. Безсмислените рекламни листовки и каталози най-сетне ще послужат за нещо смислено. Един каталог на IKEA е достатъчен за три-четири дни занимания и за конструирането на изключително полезни в последствие учебни материали. Ще си имате кубчета, пирамиди, пресечени пирамиди, паралелепипеди и какво ли още не.

Забавление 2: Постройте си криптираща машина и научете криптография.

Защо: Мечтата на всеки е да има възможност тайно да изпрати съобщение на някого. Още повече по време на принудителна изолация. Най-лесните кодове да т.н. кодове с отместване. Построяването на криптираща машина с код с отместване е фасулска работа, а ползата от една такава машина е огромна. Разбира се после можете да преминете и на по-сложни машини.

Какво е необходимо: Един бял (или какъвто и да е едноцветен)  лист, пергел, транспортир, кламер и кабъче (или топлийка)  и  молив. Ето моите патила с построяването на криптираща машина: КЪДЕ ИЗЧЕЗНА МАТЕМАТИКАТА

Готови шаблони и обяснения, както и целия курс по криптография за 4-6 клас можете да видите в моята класна стая в Google classroom. За да получите покана за достъп е необходимо само да оставите e-mail адрес в контактната форма на сайта.

А защо е необходима криптографията, можете да прочетете в Шпионска математика

Забавление 3: Прочетете математическа приказка.

Защо: Математиката се свързва с формули, задачи и чертежи, но всъщност това е една изключително романтична наука. Нищо не пречи да разкажем задачите като приключенски, любовни, страшни и всякакви други истории. Всъщност всички велики задачи са започнали с въпроса „Какво би станало, ако …“. Математиката просто довежда нещата до истинската развръзка.

Какво е необходимо: Въображение и смелост да си поставяш въпроси. Няма да навреди и някой лист и химикал, ако се наложи нещо да се скицира или сметне😊. В крайна сметка математиката си е една рисувателна наука.

Как една задача става приключение можете да прочетете в И после какво – част 3 , а една приказка за влиянието на технологиите върху ежедневието можете да прочетет тук. Чудесен повод за да поговорите как технологиите са променили дори поставянето под карантина. Можете да намерите още много истории в блога.

 

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios