Приказки в огледалото за обратно виждане – Вторник

Продължение от Приказки в огледалото за обратно виждане – Понеделник

Казвам се Байта и съм на 8. Живея в голям град. Наскоро се преместих в ново училище. Мама ме води всяка сутрин. Казва, че само на нея можело да се разчита да съм в училище навреме. Всички други били с „либерален работен режим“. Не знам какво значи „либерален работен режим“, но тя става всяка сутрин в 6:30, събужда ме, приготвям се и в 7:00 излизаме и се качваме в колата. Стигаме в училище след петнадесет минути. Точно навреме за първия час.

Всеки ден някой възрастен ме взема от училище, защото живеем далеч и не е безопасно да се прибирам сама. Родителите ми са много заети хора. Затова всеки ден ме вземат различни хора. Когато в началото на учебната година трябваше да представим списък с хората, които могат да ни вземат след училище моят беше от цели 5 човека. Освен мама и тате в списъка бяха вуйчо, леля и Умника. У дома имам табло с дните от седмицата. За всеки ден е отбелязано кой ще ме вземе.

Леля е по-малката сестра на тати. Тя е странна. Винаги е най-шарено облечения човек. Не знам дали е пълнолетна, но с нея винаги се прибираме с градски транспорт. Дори ако е много студено или вали дъжд. За това, когато е ред на леля да ме взема, мама винаги ми слага допълнителни дрехи в раницата. Леля казва, че човек трябва да приема предизвикателствата на природата и да я пази от прекомерно увреждане. Тати я нарича еко-хулиганка. Хулиганка ми изглежда обидна дума, но всъщност тати много обича леля. Сигурно е някаква кодова дума.

Вторник. Приказка за не много умната кралица.

Днес е ред на леля да ме вземе от училище. Видях я още от прозореца. Този път беше облечена с дълга до глезените ярко зелена пола. Винаги изглежда различна. Веднъж я попитах не ѝ ли е неудобно хората да я зяпат. Аз се притеснявам, когато съм различна и всички се обръщат да ме зяпат. Тя обаче се засмя и каза, че всеки човек е уникален и различен. Просто някои хора още не били разбрали себе си. Не знам дали тя е разбрала себе си, но аз не винаги разбирам какво ми казва. Понякога се притеснявам от това, че когато съм с нея всички ни зяпат.

Днес обаче не тръгнахме към спирката на градския транспорт както обикновено. Леля каза, че днес сме с кола. Защото имало стачка на шофьорите от градския транспорт. Това означавало, че няма как да стигнем до нас с градския автобус.

Колата  на леля е странна като леля. Тя е малка и вътре в нея не се чува шум, като в другите коли. Всъщност изобщо не се чува ръмжене на двигателя. Това било защото е електрическа. Леля твърди, че скоро всички коли ще са такива. Съмнявам се, защото колата е много малка. Това е единствената кола в която ми дават да се возя отпред. Защото няма задна седалка. Тя е само за двама човека. И леля е единствения човек с който като си говоря докато се возя не трябва да се гледаме в огледалото за обратно виждане. А тати каза, че леля се опитва да стигне по-бързо в бъдещето. Как можеш да стигнеш бъдещето, като то винаги е напред? И то с тази малка кола. Потеглихме и я попитах:

-Лельо, а какво е стачка?

-Стачка е когато хората отказват да изпълняват задълженията си, защото са недоволни от нещо.

-А от какво е недоволен шофьорът на нашия автобус?

-Не иска общината да пусне трамвай без водач. Трамвай, който се управлява сам, от компютър.

-Но защо?

-Сигурно се страхува, че така не само този трамвай, а и всички превозни средства ще станат автономни. Ще се управляват сами, с компютри. И така неговата професия ще стане излишна. Ако колите се карат сами, няма да са необходими шофьори, нали?

-Но лельо, може ли наистина шофьорите да станат излишни?

-Байта, никой не може да спре прогреса, а и не трябва. Това вече се е случвало.

-Кое? Шофьорите са изчезвали?

-Не. – усмихна се леля – Историята не се повтаря съвсем еднакво. Историята ни разказва как хората са си представяли, че ще се развият някои неща. После ни разказва и какво наистина се е случило. И доста често това което хората си представят че ще се случи изобщо не се случва. Например преди много години всичко се вършело от хора и на ръка. Ако искаш да носиш пуловер в студени зимни дни, трябвало да си го оплетеш сам. Плетенето се вършело обикновено с куки от жени на ръка. За по-изтънчени облекла трябвало майсторки-плетачки. Това било уважаван занаят. Майсторството на плетенето и шиенето и всички такива неща се изучавали дълги години при по-опитни майстори. След дълги години на упражняване и обучение се усвоявало достатъчно майсторство за да станеш самия ти майстор. Майсторите се обединявали в гилдии за да защитават професията си – колко пари да вземат за труда си, какви знания и умения трябва да притежава някой за да стане майстор и други такива неща.

-Ти плетеш пуловери, нали? Така ли си се научила?

-Не мила. Един ден човек на име Уилям Лий от Британската империя, която днес е държавата Великобритания изобретил плетачна машина. Когато отишъл да я представи на кралицата, тя била ужасена. Казала – какво сте изобретили, това ще остави поданиците ми без работа и ще ги превърне в просяци. И го изгонила от империята. По-нататъшната история показала, че това не била много умна кралица. Защото машините не направили от хората просяци, а създали работа, която била по-лесна и по-приятна за вършене.

-И ти плетеш с машина, така ли?

-Ами това се е случило наистина отдавна. Историята не свършва до тук. Решението на кралицата не спряло прогреса. Били изобретени не само плетачната машина, но и тъкачна машина и шевна машина. Когато всички тези машини започнали да се използват вече нямало нужда някой цял живот да седи приведен пред един стан и да тъче плат, който след това някой, изучавал с години майсторството на шиенето да вземе и след дълги дни на работа с обикновена игла да ушие рокля, която само много богатите можели да купят. Наистина много плетачки, шивачки и предачки изгубили работата си. За това пък дрехите вече можели да се произвеждат в толкова големи количества, че всеки можел да си ги купи. Така вместо за една седмица да се произведе една рокля и само някой богат да може да си я купи се произвеждали хиляди и дори милиони рокли, които всеки можел да си купи. Хората вече не ходели в дрипи, защото не могат да си купят хубав пуловер. Всички можели да се обличат в топли дрехи. Представи си колко много хора е спасила от студ тази машина.

Светофарът за нашия квартал светна зелено и ние съвсем безшумно потеглихме.

-Но лельо, какво станало с шивачките и плетачките?

– Поданиците не станали просяци. Трябвали много хора, които да произвеждат машините за плетене. И такива, които да произвеждат машините за тъкане. И още много други. Трябвали много хора, които да правят по-бързи, по-здрави и по-умни машини. Днес всичко по създаването на една дреха се прави от машини. Всичко, освен нейното измисляне. Не много на брой хора измислят дрехите. А всичко останало се прави от роботи и други машини. И никой на ходи гол, защото дрехите се правят бързо и прецизно от роботи, които не искат заплати. Това прави производставото на дрехи евтино.

-Искаш да кажеш, че ти измисляш дрехи?

-Да. Аз измислям пуловера, и научавам робота как да го изплете. После роботът го изплита, а аз започвам да измислям нов, защото не искам всички хора да ходят с еднакви дрехи. Хората са различни. Всеки човек има правото да бъде уникален. Аз му помагам да намери най-подходящата за него дреха. Онази в която се чувства най-добре. И тя ще бъде произведена от машина. За да може всеки да си купи дрехата, която му харесва.

-А какво ще работят шофьорите, когато вече няма да има необходимост от тях?

-Една част от тях вероятно ще участват в тренирането на автономните автомобили. Само хора могат да обучават други хора или машини. Засега. Други вероятно ще започнат да се учат да вършат друга работа. А най-добрите от тях ще станат елитните пилоти изпитатели, които ще развиват  автономните автомобили. Точно както елитните модни дизайнери измислят новите дрехи и ги представят в своите колекции. А всичко друго оставят на роботите и другите машини. Както и при шиенето на дрехи ще останат само майстори на волана от световна класа, които да развиват автомобилите и да поставят все по-сложни предизвикателства пред тях, с което да ги правят по-добри, по-бързи, по-сигурни. Милиони шофьори ще изгубят работата си, но пътищата ще станат по-сигурни, а пътуването по-удобно.– каза леля, точно когато спря пред входа на нашата кооперация.

Даже не разбрах кога стигнахме. В тази електрическа кола не усещаш как пътуваш. Сега разбирам защо тати каза, че леля иска да стигне бъдещето с тази кола. Леля всъщност иска да живее сега, като все едно живее в бъдещето. Дори това да е едно много малко място от бъдещето. И дори да не е от бъдещето, но да ти помага да си го представиш и да го почувстваш. Като нейната малка двуместна електрическа кола.

Разкопчах колана, казах „Чао“ и влязох във входа. Но се чудя тези шофьори, които ще решат да се научат на нова професия в кое училище ще ходят? Има ли училища за възрастни? Защото в нашия клас сме само деца на 8 години. В училище има и по-големи. Но пак са деца. И какво учат там в това училище за възрастни? А кой води децата им на училище докато те учат? Може ли човек сам да се учи? Трябва да разбера как стават тези работи.

Очаквайте:

Сряда. Приказка за справедливостта

Ако не искате да пропуснете следващите приказки харесайте страницата ни във Facebook.

А ако искате да разберете какво правят когато пораснат децата на които са разказвани такива приказки можете да прочетете “Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios