Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика

Автор Мариела Станчева издава се от издателство „Сиела“. 

Съдържание

01. Предговор

02. За книгата

03. Учебникът по математика е развалена грамофонна плоча

04. Как да задавате въпроси и как да отговаряте на неудобни въпроси

05. Идея първа за проваляне на часове: Къде е връх Табана Нтленяна?

06. Идея втора за проваляне на часове: Гледаш и не вярваш на очите си

07. Идея трета за проваляне на часове: Каква кола е тръгнала от точка А към точка Б?

08. Идея четвърта за проваляне на часове: Ние ме мислим така

09. Заключение

Какво е тази книга?

Z

Тази книга е нещо като събрани разкази за бунтари – Умните хора рядко са примерни ученици. Причината за това е много проста. Те искат да видят какво ще стане, ако нарушат някое и друго правило.

Z

Тази книга е нещо като събрани криминални случаи – Тя разкрива някои от дълбоко пазените тайни на математиката.

Z
Тази книга е нещо като наръчник за технологично предприемачество – Изглежда авторите на учебници си мислят, че ти винаги ще си ученик. Аз от своя страна предполагам, че всъщност през по-голямата част от живота си няма да си ученик.
Z

Тази книга е нещо като Холивудски сценарий – Истинското шоу в науката идва като в холивудски филм – със задаването на шокиращ въпрос. И с неговия отговор.

Какво не  е тази книга?

Z

Тази книга не е учебник по математика – Всеизвестна истина е (макар да липсва официална статистика по въпроса), че книгата разплакала най-много хора не е някой велик любовен роман. Това е учебникът по математика.

Z

Тази книга не е сборник със задачи по математика. В нея наистина се споменават няколко задачи и донякъде се скицират техните решения. В часовете по математика се решават задачи, нали така. Тогава ако искаш да провалиш час по математика, ти трябва подходяща задача. Както се казва в поговорката – клин, клин избива.

РЕЦЕНЗИИ ЗА КНИГАТА

“Прочетох книгата с голямо удоволствие. Езикът е лек, образен, увличащ, примерите са кратки и забавни. Малки затруднения имах да вникна в същността на обясненията на самите математически проблеми, но наистина малки затруднения. Много ми допадна разделянето на всяка част на подчасти, които дават примери, обясняват същността и правят препратки към практиката и реалния живот. Много ми хареса и цялостното послание на книгата и лекотата, с която е поднесено – без нравоучения и назидателно размахан пръст.”
Цвета Брестничка

Автор на „Пътешествие надолу с главата“ , Председател на УС Асоциация Родители

“ Не ми се случвало да сега, да чета книга, да е свързана с математика, да не е сборник със задачи и да ми е интересно да чета от началото до края. Кое е най-завладяващото в тази книга? Това е умният, искрен, аналитичен и внимателен подход на Мариела да моделира стратегиите, които описва в наръчника. Тук няма да намерите нищо случайно и излишни приказки, само точно и логично поднесена информация. Четейки книгата ти се иска утре да си на училище и да изпробваш една от стратегиите. Горещо препоръчвам книгата и очаквам и други книги от автора!”

Диана Хана

Дизайнер, Бивш учител

ОТ КЪДЕ ДА КУПИТЕ НАРЪЧНИКА

София, Mall of Sofia, бул. Ал. Стамболийски №101
София, Ректорат на СУ „Св. Кл. Охридски“
Park Mall, бул. Н. Петков №52, Стара Загора
София, City Center Sofia, бул. Арсеналски №2
София, Сиела Витоша бул. Витоша №60
Mall of Rousse, Русе бул. Липник №121 Д
София, Paradise Center, бул. Черни връх №100
Panorama Mall Pleven, пл. Иван Миндиликов, Плевен
Mall of Plovdiv, ул. Перущица №8, Пловдив
София, Летище София – Терминал 2
Фестивален и конгресен център, бул. Сливница №2, Варна
Интернет книжарници www.mobilis.bg, www.ciela.com, както и от всички доб ри книжарници в страната..

Интервю с Мариела

Защо написах този наръчник?

Идентифициране на проблема

От години приятели и познати се изправят пред един и същ проблем. Когато подрастващите наследници добият достатъчно самочувствие и започнат да отговарят на въпросите с въпроси се разиграва една и съща сцена: Възрастен (родител или учител)  и ученик. Възрастен:  Защо не си си решил задачите по математика (на контролното, в клас, за домашно, за упражнение, на изпит)? Тийнейджър: За какво са ми тези задачи? Възрастен: ?!? Неловка пауза. Един ден моите деца също стигнаха до този етап и решиха, че ако ще трябва да решават задачите си, биха желали, ако ми е възможно да им отговоря на въпроса за какво би им послужило това.

Идеята, която според теб си струва да бъде разпространявана, е….
Идеята, че всичко в този свят е свързано и за всяко следствие си има причина. Което означава, че можеш да влияеш на всеки процес. Което пък не означава, че го правим добре. Но означава, че бихме могли да го правим добре.
Кое е най-голямото предизвикателство, пред което си се изправяла досега?
Да напиша книга за математиката за родителите и тийнейджърите, които не харесват математиката.
Любимата ти мисъл е…
„Всеки образован глупак може да направи нещата по-големи, по-сложни и по-крайни. Трябва доза гениалност и много кураж за да се движим в обратната посока.Приписват тази мисъл на Айнщайн.
Коя е твоята любима книга?
Поредицата „Фондацията“ на Айзък Азимов.
Мечтаеш един ден…
Да станем по-математични. Това със сигурност ще ни направи по-големи мечтатели. Но също така ще ни направи по-честни, по-организирани и по-толерантни. В допълнение ще ни направи и по-успешни.
Как би довършила изречението “Да се намери…”?
… онова, което ти трябва“

Започваме заедно едно приключение в света на математиката

Нашите продукти вдъхновяват. Ние разказваме вдъхновяващи истории от миналото, настоящето и бъдещето. Чрез тях насърчаваме всеки да създаде част от бъдещето.

marielastan4eva@gmail.com