Помощ, детето учи on-line – за родители

Да започнем с едно много важно уточнение – on-line обучението е тук за да … остане. Много хора живеят с идеята, че ако просто изчакат да мине още малко време и нещата ще се върнат в „нормалното“ си състояние. Но грешат. И причината е, че светът се променя. Според една дефиниция от книгата „Щамът Андромеда“, криза имаме когато сбор от напълно приемливи обстоятелства с появат на нов фактор стават напълно неприемливи. Кризата по правило разчиства неработещите концепции и отваря път за нови. Тази криза не прави изключение.

On-line образованието извади на показ няколко големи проблема на образованието днес. Ето по-важните от тях:

 • липса на мотивация за учене при част от големите ученици
 • неумения за самостоятелно учене
 • липса на достатъчно доверие между учителите и обществото (в частност между учители и родители)
 • остър недостиг на модерни образователни материали
 • огромна и неефективна администрация на учебния процес
 • неадекватни образователни цели
 • липса на междупредметна свързаност и междупредметна приемственост

И това за всички училища. Можем да допълним този списък с още много фактори, валидни за по-голяма част от училищата (но не за всички) като нездравословна среда (препълнени класни стаи, невъзможност за поддържане на лична хигиена и т.н) и лоша материално-техническа база.

Ситуацията с образованието стана горе-долу като в оня стар, но много хубав виц. Един човек си счупил ръката и след като лекарят я гипсирал, човекът попитал: „Докторе, ще мога ли след като ми свалите гипса да свиря на пиано?“ Лекарят отговорил: „Да, не виждам защо да не можете?“, а пациентът отвърнал: „Супер, защото аз преди не можех.“

В обичайна ситуация тези проблеми се заглушават от уменията на учителите, гъвкавостта на директорите и лидерството на учители и родители, там където го има. Но дотолкова, доколкото тези проблеми само се минимизират, но не се решават, то днес в изцяло новата обстановка тези проблеми се стоварват с цялата си тежест върху всички. И разбира се стават много видими. И това е добре. Това е възможност за промяна към по-добро. И е добре да не я пропускаме.

Но доколкото общото решение на тези проблеми (да се надяваме) предстои, то ние като родители може да се възползваме от тази възможност за да поправим донякъде негативните последици от тези проблеми поне за нашите деца. Тъй като имам опит със справянето с проблемите от всички страни – като учител, като родител, като потребител и създател на on-line учебно съдържание и като доставчик на образователни продукти за бизнеса ще си позволя да дам няколко наистина полезни практически съвета какво можете да направите в качеството си на родител.

 1. Не се паникьосвайте! Факта че може да се наложи да влезете частично в ролята на учител не трябва да ви плаши. Спомнете си, че вие също сте учили тези неща и дори да сте ги позабравили, то поне е сигурно че можете да ги научите отново. Няма нужда да се шашкате задето детето в пети клас не може да си решава задачите. В крайна сметка е почти сигурно, че вие можете. Ако се налага с малко помощ от приятел. И след като веднъж сте осъзнали този факт, просто преодолейте страха от съответния предмет и седнете заедно да научите този материал.
 2. Използвайте тази златна възможност за да научите децата на това, което лично вие считате за важно. Независимо дали държавните образователни стандарти са включили това знание или не. Тези стандарти не са свещена крава. Извън тях има много полезно знание. Целта на образованието е да научи децата на полезни неща, а не да ги подготви за поредната матура или външно оценяване. Така че смело използвайте възможността да научите децата си на някои полезни неща, дори те да са извън тези държавни образователни стандарти.
 3. Играйте. Игрите са най-великото средство за обучение. Изберете игри, които ви забавляват. Аз например обичам да играя скрабъл. И мога със сигурност да твърдя, че със скрабъл можеш да обогатиш речника на детето си повече от четенето на селектираните текстове в учебника по български език. Даже има дума, които всички мои познати асоциитат с мен и твърдят, че лично съм я измислила, но това разбира се не е вярно. Разбих ги с думата „жабета“ от израза – „Коги ги ручааме жабетата“ от вица за Нане и Вуте. После падна такова измисляне на думи, че всеки урок за словообразуване само може да спечели.
 4. Осигурете на детето си подходящи средства за експериментиране и самостоятелно откриване на знание. Най-простите средства са ножица и хартия. Не струват нищо, но дават много. Можете да добавите линия, пергел и лепило и с това учебният материал за 5-ти и 6-ти клас по математика да стане не просто лесно научаем, а и повод за гордост. Ако парите не са проблем добавете и конструктор. Всяко от тези пособия може да се превърне в средство за изучаване на математиката и природните науки. В средния курс децата все още учат по-лесно с ръцете си. Насърчете ги да продължат да го правят.
 5. Движете се заедно. Извадете топките, федербалите, ролерите от забвение. Излезте просто да се разходите заедно. Докато ходите поговорете за всякакви неща. Чуйте детето как възприема света около себе си. Покажете му как вие го възприемате.

Салман Кан – основателят на Кан Академи, най-големият доставчик на учебно съдържание on-line – наскоро сподели в едно интервю, че след масовото въвеждане на дистанционното обучение най-голям дефицит се наблюдава в обучението по математика. Кан Академи е създадена първоначално за on-line изучаване на математика (като впоследствие добася и уроци по други предмети) и въпреки огромният опит, който платформата има, това се е оказало недостатъчно за да премине преподаването от присъствена в електронна среда безпроблемно. Основни фактори за това състояние се оказват липсата на мотивация и уменията за постоянство при изучаване на нов материал. Мотивацията за учене е в основата на успеха на всяко обучение. За това ще си позволя да завърша с няколко съвета специално за изучаването на математика on-line.

 1. Запасете се с истории, които разказват до какво цивилизационно постижение е довел изучавания материал. Кое е онова WOW-нещо, което те ще могат да правят, ако положат усилията да научат съответния материал. Учениците, особено по-големите, имат нужда да знаят, че не полагат усили без нужда. За тях е важно да знаят какви са бъдещите ползи от конкретния изучаван материал. Има много такива истории на сайта на „Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика“, както и в самата книга, но има и още много такива из on-line пространството. Мотивацията за учене е в основата на успеха на всяко обучение. Но докато в присъствена среда имаме начини да „налеем“ знанието (колкото и трудоемко и неефективно да е това), то в електронна среда тази опция не е налична.
 2. Осигурете си нагледни учебни пособия и правете демонстрации. Такива средства има както виртуални, така и реални. Това са пособия, които насърчават откривателството и експериментирането и заедно с това подпомагат изучаването на стандартния материал. Ако трябва да изучавате стереометрия в 6-ти клас (както сега се случи на шестокласниците), то от огромна полза ще е да разполагате с разнообразни призми и пирамиди, така че започвайте с децата да сгъвате оригами-призми и пирамиди. Една художничка веднъж ми сподели, че разбрала геометрията едва когато започнала да сгъва оригами. Ако имате осмокласник, който е в ново училище и едва е опознал учителите и съучениците си, а трябва да изучава особени точки в триъгълник, сгънете заедно един триъгълник, докато получите медицентъра и после покажете как балансира този триъгълник върху върха на габърче поставен в получения медицентър. Много разбираемо и запомнящо. След такава демонстрация решаването на задачи върви много по-лесно.

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios