Как един въпрос спаси много американски пилоти през Втората световна война

Войната е нещо изключително гадно. Втората световна война е най-кървавия конфликт в историята на човечеството. В него за 6 години загиват около 20 милиона военни и около 40 милиона цивилни. А какво губим от последвалата разруха на цял континет е трудно да се каже.

Войната обаче впряга всички ресурси на една нация в името на победата. Един от най-ценните ресурси е научния потенциал. Във време на война много научни общности са откъснати от акдемичната среда и се оставят на разположение на армията за разрешаване на проблеми свързани с войната.

Така през годините на Втората световна война САЩ създават Statistical Research Group (SRG) – “най-необикновената група статистици, организирани някога“. В групата фигурират изключителни учени като Норберт Винер , математикът на MIT и създател на кибернетиката и Милтън Фридман, бъдещият нобелист по икономика, често „четвъртият най-умният човек в залата“. А най-умният човек в стаята обикновено бил статистикът Ейбрахам Уолд. Точно той се заема със задачата за поставяне на броня на самолетите. Проблемът се състои в следното – по време на въздушен бой самолетите са обстрелвани и много често уцелвани. Това нарушава тяхната цялост. За да се предпазят пилотите и машините би могло да се сложи броня. Но самолетът трябва да е лек, за да може да лети. Бронята обаче е тежка и би направила самолета неефективен. За това не може да се бронира целия самолет. Трябва да се изберат само най-необходимите за брониране места върху самолета.

Военните разбира се имали предложение. Те описали ударените места на всички завърнали се от бой самолети. Така в една таблица били подредени по честота зоните, в които имало най-много щети. Идеята била да се сложи броня на местата, които се появяват най-често в в тази статистика. Това им изглеждало изключително разумно. Най-много дупки например имало в зоната на фюзелажа (това е тялото на самолета). Военните просто искали да знаят по-прецизно колко броня да сложат по него. Но не това получили като препоръка. Защото Ейбрахам Уолд задал следния въпрос – къде са дупките от самолетите, които не са се върнали?

Това е въпросът, който обърнал цялото решение в нова посока. Като статистик, Ейбрахам Уолд знае, че ударите по самолетите трябва да са равномерно разпределени. Но в приложените данни те не са. Каква е причината? Причината е, че в данните има липсващи наблюдения. И точно те са важни. Точно както в болницата ще видите много хора с дупки от куршум в краката и ръцете, но няма да видите много хора с дупки от куршум в сърцето. И причината е, че тези с дупка в сърцето изобщо няма да успеят да стигнат до болницата. За това трябва да защитите гърдите. Същото е и при самолетите – дупките около двигателите били малко, но всъщност точно там трябвало да се сложи броня. Защо с дупка в двигателя, самолета просто не може да се върне и да попадне в статистическата извадка.

Така военните научили едно от основните правила в статистиката – избягвайте пристрастието към оцеляващия!

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios