2023 – поглед назад

 

Популяризирането на математиката и промяната на нагласите в образованието по математика са наша мисия от години. През 2023 година работихме усърдно с ум, ръце, сърце и душа за тази мисия. В следващите редове ще си припомним какво направихме през изминаващата вече година.

Новите продукти

Изучаването на различни области на науката не е само четене на решения и прилагане на алгоритми. Изучаването на повечето неща запозва с нещо много просто – вземаш в ръцете си някакъв обект и започваш да си играеш с него. Изпробваш нещо, чудиш се за какво може да ти послужи, забавляваш се общувайки си с други хора.

За това създадохме КРИПТОМАТА. Това е една от най-старите криптиращи машини, която все още нямаше български вариант. И ние го направихме. Така изучаването на криптография в училище – една толкова необходима днес област на познанието – става естествено. Създадохме повече от 13 учебни часа образователно съдържание на основата на криптомата. Показахме го на много ученици и те не можеха да се спрат да си измислят разни неща, играейки си с него.

STEM обучението набира скорост. Така че ние създадохме 3 STEM проекта за цял клас – „Светът на Байта“, „Тайният дневник на Байта“ и „Космическа сонда“. Всеки от тях обединява математика, наука, технологии. Но не само. В тези проекти има истории за разказване, създаване на артефакти, образователни игри. Нашите проекти имат начало, но краят е отворен. Защото STEM не е нещо, което свършва. В мига в който построиш своят артефакт и вече може да започнеш с него новият си проект.

А какви ще са новите продукти през 2024 година ще разберем, когато бъдат готови. Но в аванс ще споделя, че са нещо като нищо друго на света.

Образованието е вдъхновение

Промените в образованието са възможни само, когато учителите поискат тези промени.За това ние ходим в различни училища и изнасяме вдъхновяващи уроци. Правим го за да демонстрираме идеята на игровизираните уроци и задачи. Разказваме „От какво са направени числата?“, „Какво изучава математиката?“, „Колко деца ще има на планетата след 50 години?“

Но истинската промяна ще дойде, когато учителите поискат да правят това в своите часове. За това създадохме курсовете за усвояване основите на този метод. По време на един от тях курсист ми каза „Искам да правя вдъхновяващи задачи за моите уроци, но не знам от къде да започна“. Целта на всеки наш курс е в края му всеки участник да е създал първата си авторсак игровизирана задача – мисия. Вярвам, че един ден курсистите от тези курсове ще създадат сборник със задачи-мисии и много ще се гордеят със себе си. Защото както казва Екзюпери, ако искате да построите кораб, не карайте хората да събират дърва и не им възлагайте задачи и работа, по-скоро ги научете да копнеят за безкрайната необятност на морето.

Курсовете бяха одобрени от МОН и вече има график за тяхното провеждане.

Следващият ще бъде „Метод на игровизацията в STEM задачи“ (16 учебни часаи 1 кредит). Ще се проведе по време на междусрочната ваканция. Ако желаете да се включите пишете ни тук.

Научни конференции

Създаването на иновативни образователни продукти има смисъл ако те бъдат споделени. Конференциите са мястото, където колегията се събира за да покаже различни новости, да обмени идеи и да си свери часовника. През 2023 година участвахме в 3 конференции, като основен фокус беше показване на предимствата на игровизацията в образованието по математика и STEM.

На 2 февруари представих темата “Gamification в часа по математика и STEM” на Зимната педагогическа академия 2023 във Велинград.

През периода 13-15 Април 2023 се проведе Национална конференция с международно участие “SMART STEM Образование и иновации”. Представихме “Игровият подход в изграждането на обща математическа култура” с автор Мариела Станчева в която наред с останалата теоретична част има и сценарий на един урок базиран на “Светът на Байта – естествените числа”.

На 13 декември 2023, в музея “Земята и хората” в София се проведе конференцията “Работилница за училищни STEM центрове”. Там представихме темата “STEM и мостовете, които трябва да изградим – метод на игровизацията в STEM“.

Работилници

Много често добрите идеи се разпространяват в една не толкова формална обстановка (каквато са обученията и конференциите). Много често добрите идеи намират своите реализатори на една неформална сбирка на колеги, които си говорят за нещата, които са опитали и са видели,че работят. През 2023 направихме 5 работилници, в които си разказвахме за идеите, които директно могат да влязат в час. Ще продължим да го правим и през 2024 година. Събираме се и си говорим за идеите, които помагат в нашата мисия.

Образователни видеа

Нашите продукти имат мисията да популяризират науката. В играта „Бялата шапка и древният ключ“ от „Светът на Байта – естествените числа“ играчите имат мисия да освободят тайните. Това не е само сюжет от играта. Зад 36-те карти-врати наистина са скрити тайни, важни за човечеството. За това за всяка тайна записваме видео, в което разказваме каква е тя и защо е важна. А по подробно за математическата концепция и демонстрационни задачи за тези концепции разказваме в нашия блог. През 2023 разкрихме 6 тайни, които можете да видите в нашия Youtube канал (не пропускайте да се абонирате, за да видите и следващите) и да прочетете в нашия блог.

Фестивали

Популризиране на науката е възможно, когато се съберат много хора, които търсят да научат нещо. Това се случва на фестивалите.

За това играхме „Бялата шапка и древният ключ“ от „Светът на Байта – естествените числа“ на Open Fest, Sofia Game Night, Пловдив играе и Промая (Стара Загора).

Показвахме мини STEM проекти в Нощта на учените

На Софийският фестивал на науката разказахме на над 300 ученици от какво са направени числата.

Нови проекти: Междупредметие

Всяка година се хвърляме в ново приключения. Създаването на методология за обединяване на познанието от различни области е огромно предизвикателство. Но когато обединяваш математика с история, философия и литература, това се превръща не просто в огромно предизвикателство, а в цяло приключение. През 2023 година направихме 3 издания. Темите бяха

Този проект, който правим с екипа на училище „Рьорих“ ще продължи и през 2024 година и вярвам, че ще се получат изключително интересни резултати.

Докато пишех тази равносметка на 2023 година, осъзнах колко много неща сме направили. Осъзнах и друго – колко много идеи стоят все още нереализирани. Пожелавам здраве, вдъхновение и кураж за да ги реализираме през 2024 година!

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios