Бонбони за цялото училище или как програмирането стана изкуство

Ако сте родени в Милуоки, преди 1972 година то със сигурност свързвате празникът Halloween с  Ziegler Giant Bars – гигантско блокче от шоколад и фъстъци. Компанията която го произвежда дарява за празника по един такъв шоколад на всички ученици. А понякога прави и състезания. В едно такова състезание в средата на 20-ти век задачата била следната: да се съставят възможно най-голям брой думи с буквите на Ziegler Giant Bars. Наградата била телевизионно време за победителя, шоколадчета за всичките му съученици и телевизор за училището му. Предварителните оценки на комисията били, че има около 2500 такива думи.

Един от участниците обаче имал друга идея. Направил се на болен, взел си бележка за 2 седмици домашно лечение и … започнал обхождане на речника. Създал работещ алгоритъм за интелигентно пресяване на възможностите и открил 4500 такива думи. Спечелил състезанието, но всъщност получил много повече – страст към разказването на истории с алгоритми. Името на това момче днес е известно на всеки програмист – Доналд Кнут. А е известно на всеки програмист, защото той е автор на “The Art Of Computer Programming” – библията на програмиста. В тази книга са описани основните алгоритми заедно с оценка на техните предимства и недостатъци, както и с математическа оценка на тяхната ефективност. Работата по тази книга все още не е завършена. Издадените към момента томове са 4 при планирани 7. Първият том Fundamental Algorithms излиза през 1968, а последния издаден за момента том – четвърти по ред Combinatorial Algorithms излиза през 2008. За тази книга Бил Гейтс казва: “Ако сте прочели и разбрали “The Art Of Computer Programming”, Вие трябва наистина да ми изпратите вашето резюме”.

Тази история дава идея за страхотен проект – да се съставят възможно най-голям брой думи с буквите от името на училището в което учите или преподавате. Това е всъщност една страхотна задача, която изисква:

математика – за да изчислите възможния брой комбинации

граматика – за да отхвърлите някои наистина невъзможни

програмиране – за да изгенерирате възможните

обща езикова култура – за да отсеете кои са наистина значещи думи

Успех!

 

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios