Защо математиката е най-практичната наука

Математиката е вдъхновяваща наука, но ако има нещо по-вдъхновяващо от нея, това са математиците. Обичайното схващане за математиците като сухари е толкова далече от истината, че просто няма накъде. Попитали великия математик Давид Хилберт какво прави негов бивш ученик, а той отвърнал: “О, този ли, той стана поет, за математик той имаше твърде малко въображение”.
Най-интересната история, която научих през тази година се е случила в далечната 1726 година. Това е годината в която Леонард Ойлер участва за първи път в Paris Academy Prize Problem. Той решава да участва в това състезание, защото университетът в Базел отхвърля кандидатурата му (сигурна съм, че после много са съжалявали за това си решение) и той търсел предизвикателства за да докаже способностите си.
През тази година участниците трябвало на решат следната задача: да се изчисли най-подходящото положение на мачтите на кораб. Първото място спечелил френският учен Пиер Боге (Pierre Bouguer) – обявен за един от 72 най-велики френски учени (името му е в залата на първия етаж на Айфеловата кула). Известен е с трудовете си по корабостроене, геодезия и хидрография. Днес се счита за баща на корабостроенето.
Леонард Ойлер взема втора награда. Той печели първа награда през всичките си следващи 12 участия в това състезание. Но аз ви разказвам тази история по друга причина. Ойлер решава задачата за най-подходящото място на мачтите на кораб без никога преди това да е виждал … кораб.
Ойлер е геният на 18 век. Почти 1/3 от трудовете през този период са писани от Ойлер. Той полага основите на редица съвремени клонове на математиката (за един от тях разказвам в “Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика” в главата “Каква кола е тръгнала от точка А до точка B?”). Историята за второто място на Ойлер е доказателство за това какво огромно въображение трябва да имаш за да се занимаваш с математика.
С тази история ви пожелавам вдъхновение през Новата 2021 година!
Ще продължим с Предизвикателство 2020 или защо математиката е нужна всеки ден.
Очакват ни много нови истории, нови задачи и нови предизвикателства!
Спорна 2021 година!

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios