Предизвикателство 2020 или защо математиката е нужна всеки ден (7/52)

 

52 задачи с които да променим учебниците

Задача 7

 

Докато работихме върху „СГЪНИ НАУКА – КУБЪТ“ заедно с коректорката се заговорихме за археология и използването на математиката при археологически открития. За една страхотна задача свързана с най-великото археологическо откритие по нашите земи ще напишем отделна статия, но този разговор ме наведе на мисълта за задачи от днешните учебници свързани с древни изобретения. Та за едно такова ще стане дума в този пост.

Задачите с пълненето и празненето на басейни са трън в очите на много хора. И има защо. В тях няма никаква емоция. Достатъчно е да решиш една и с това нещата могат да приключат. Завинаги. Ако искаме да мотивираме учениците да продължат да се упражняват в тази насока ще трябва да им предложим нещо различно.

Да започнем с една история. Разказването на истории в час е важен момент. Не случайно едно от най-мощните оръжия за разпространение на знания винаги са били историите (истински или измислени). Те разказват как нещо е променило света.

Историята, която ще разкажа има източник – историкът Полибий, автор на „Всеобща история“ в 40 книги, която описва събитията в Рим, Гърция, Македония, Мала Азия и други региони в периода 220 г. пр.н.е. до 146 г. пр.н.е. От труда му напълно са запазени само първите 5 книги, а от други 18 има по-големи или по-малки фрагменти. Та той разказва, че по време на Първата пуническа война, картагенците използвали следната система за предаване на прости кодирани съобщения на относително големи разстояния. Идеята била следната:

Предаващия и приемащия са разположени на отделни височини и разполагат с идентични съдове с канелки пълни с вода. Във всеки съд се поставя вертикално прът с маркирани по височината му предварително уговорени кодове. Например „Идва подкрепление“, „Започни атака“ и такива неща.

За да започне предаване, предаващия запалва факла и приемащия и предаващия отварят едновременно канелките. Когато нивото на водата стигне желания код, предаващия загася факлата. В този момент приемащия затваря канелката и …. разчита съобщението.

Казват, че тази система е измислена от Еней Тактик – гръцки военен стратег.

Та значи не пречи да се направи един учебен проект по тази история.

Две бутилки от минерална вода с маркирани кодове за различнки съобщенния, еднакви отвори на дъното (за канелка може да служи и пръст😊), фенерче (например от светкавицата на телефона:) и можем да започваме. А противниковият отбор може да прихваща съобщенията и да ги декодира с използване на … формулите. Защото си няма бутилка:)

Та ето за това математиката е необходима всеки ден.

Не пропускай да се включиш в предизвикателството. Изпрати своята любима задача тук или на страницата във Facebook.

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios