Предизвикателство 2020 или защо математиката е нужна всеки ден (6/52)

52 задачи с които да променим учебниците

Задача 6

Шокиращите заглавия по разни вестници следва да се игнорират подобаващо. Но дълг на обучението по математика е да обясни какво да се прави в такива случаи, защото статистиката ще бъде с учениците през целия им живот. Процеса на боравене със статистически данни и заключения е най-важното на което да научим учениците. Това умение ще им помогне да живеят по-информирано (и съответно по-спокойно) и да вземат по-добри решения (и съответно да са много по-ефективни в бизнеса и в личен план). Ето пример от действителността.

Да започнем от заглавието: “Изследване на ЦРУ: Смъртността в България е като при война”, което преди година потресе цялата страна. Като видите такова заглавие правите следното:
Първо – търсите линка към първоизточника. В сегашния случай към доклада на ЦРУ (помествам го по-долу). Там се вижда цялата класация и да – ние сме на 3-то място със смъртност 14,5 на 1000. Трябва да обясним на учениците, че източника на данни трябва да бъде такъв, на който може да се има доверие. Официалните данни се публикуват от държавни институции, международно признати институции, лицензирани учебни заведения и лаборатории.Начините на събиране и обработка на данни са много важни за научната достоверност на изводите направени върху тях.
Второ – спомняте си основното правило в статистиката – едно число не означава нищо. Числата винаги се сравняват с нещо. В сегашния случай е добре да се види какъв е същия показател и за останалите държави. Например Германия е на 24 място с 11,7 на 1000 което е по-зле от Еритрея на 126 място с 7.2 на 1000. Еритрея е президентска република. На няколко пъти в страната са насрочвани национални парламентарни избори, но поради проблеми са отлагани или просто отменяни. В Еритрея не е имало национални избори нито веднъж, или пък те се ограничават до местно ниво и върху тях не се осъществява никакъв контрол. Информацията за вътрешната политика на страната е оскъдна, но през септември 2001 г. всички частни печатни медии са закрити, а критиците на правителството са затваряни без съд. Според някои данни Еритрея е най-бързо обезлюдяващата се страна в света поради голямото количество мигранти. Тук вече лампичката трябва да свето в силно червено, защото ако този показател казва нещо за качеството и количеството на живота, то той трябва да е по-добър за Германия отколкото за Еритрея. Ама не е. С други думи, това което трябва да научим учениците е, че данните трябва да се гледат в техния контекст. За какво се отнасят, а не за какво се внушава че се отнасят.
Трето – спомняте си, че трябва да видите формулата за изчисляване на този показател. В случая е много проста – брой умрели за 1 година делено на брой на населението в тази година. И да си помислиш съвсем просто нещо – умират възрастните хора. Т.е. колкото повече са възрастните хора спрямо младите хора, толкова този показател ще е по-голям просто защото числителят ще е по-голям. И се сещаш за второто правило на статистиката – един комулативен показател никога не се гледа без връзка с други показатели. И поглеждате разбира се структурата на населението (прикачила съм структурата на населението за трите държави – Еритрея, Германия, България в този ред).

И сега вече всичко ви става ясно. Не е добре да няма деца. Но е по-добре да живееш в Бг (смъртност 14,5 на 1000) отколкото в Еритрея(7,2 на 1000), защото тук има много възрастни хора, които не живеят достатъчно дълго (например до 95 години) но в Еритрея умират много хора на 30 години. Изследването на функции е нещо, което изглежда отнесено в учебниците, но е част от жизнено необходимите за всеки съвременен човек знания. Кое влияе на растежа на една функция и какви са нейните свойства в цялата ѝ дефиниционна област са знания, които са необходими за цял живот.

Математиката е наука, която ти помага да видиш същността на нещата. Тази нейна ценност трябва да развиваме у учениците.

Та ето за това математиката е необходима всеки ден.

Линк към изследването:World Factbook Title

Не пропускай да се включиш в предизвикателството. Изпрати своята любима задача тук или на страницата във Facebook.

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios