Един посибилист за дистанционното обучение – част 3

Продължение от Един посибилист за дистанционното обучение – част 2

След краткия обзор на развитието на дистанционното обучение към сегашния момент и проблемите с които то се сблъсква да преминем към стъпките напред, които трябва да направим. Не съм от хората, които говорят за проблемите без да предлагат решения. За това в последната част на тази статия ще поговоря за решенията.

 1. Ключът за решение на всеки проблем в образованието е в учителите.

Огромна част от учителите никога не са се обучавали дистанционно. Т.е. те нямат собствен практически опит как изглежда едно дистанционно обучение. Много преди да започна да водя дистанционни обучения започнах да се обучавам дистанционно. Coursera е любимата ми платформа. Там преминах редица обучения, които ако не беше дистанционното обучение биха били недостъпни за мен по географски и икономически причини. Така добих собствен усет за това

 • Kолко дълги да са видео материалите.
 • Kак да се редуват задачите.
 • Каква е ролята на гост-лекторите в едно дистанционно обучение.
 • Каква е ролята на обратна връзка и как да я даваш.

Kогато трябваше да конструирам собствено дистанционно обучение аз имах доста добра представа каква трябва да е неговата структура. Методиката на дистанционното обучение трябва да се отдели като отделно умение и учителите трябва да я изучават, наред с традиционната методика. Структурата на един дистанционен урок е различна от структурата на един присъствен урок. Това е важно да се знае и да се съобрази при преминаването от една форма на обучение в друга. За това през новата учебна година бунтарите планират един дистанционен урок за учители и родители на тема “Gamification на задачите по математика”. Следете страницата ни във Facebook за подробности.

 1. Голяма част от учебните материали не са пригодени за използване в електронна среда.

Факта, че си пуснал електронно копие като PDF файл на един учебник не го прави пригоден за използване в дигитална среда. Всички учебници в бъдеще трябва да предлагат интерактивни варианти на същото съдържание. Това означава, че към всеки урок трябва да има

 • Прикачен електронен интерактивен тест на обратна връзка, който да съдържа множество въпроси върху целия урок.
 • Електронният вариант трябва да съдържа анимирани части или професионално видео обяснение на всички по-важни концепции, чието изучаване е обект на този учебник.
 • Изключително важно е всеки учебник да е придружен с линкове за допълнителни материали, които ученикът може да използва за самообучение.
 • Тренировачни тестове с помощта на които ученикът може сам да следи за напредъка си.

Така учениците ще могат да използват един и същи източник за обучение и лесно ще могат да преминават от едната форма в другата. Това в още по-голяма сила ще важи за учителите. Това трябва да стане стандарт на министерството при одобрение на учебници за използване в българското училище.

Специално за учебниците по математика технологичното прехвърляне на материала от хартиено към дигитално копие среща и технологични предизвикателства по създаването на чертежи, писане на формули и други подобни. Бързото разрешаване на тези проблеми се крие в създаването на подходящ инструмент за писане на формули и чертане. Такива инструменти има и сега, но тяхното овладяване никога не е било включвано в обучението на учители. Това трябва да се промени. Тези инструменти не са съвсем удобни за работа, но с масовото им използване може би това ще се промени.

 1. Развитието на умението за самообучение е критично важно умение.

То е необходимо по всяко време и навсякъде, но при дистанционното обучение то не може да бъде заменено от нищо. За това неговото развитие у всеки ученик трябва да започне веднага. Както казва Галилео Галилей: “Не можеш да научиш никого на нищо. Можеш само да му помогнеш да го открие сам.” Належащо е да започне създаването на подходящи материали съобразени с възрастта на учениците, които могат да им позволят самостоятелно да откриват значими части от учебния материал. Бунтарите от край време обичат да се занимават с важните проблеми на образованието. За това по време на карантината бунтарите създадоха няколко видеа под името “Сгъни наука”, които демонстрираха идеята (можете да видите някои от тях на страницата na “Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика” във Facebook). Те показваха как чрез сгъване един ученик може да открие основните забележителни точки в триъгълника и техни основни свойства. Проектът „Сгъни наука“ започна под натиска на събитията с набързо сглобени основни математически концепции, но паралелно с това активно се работеше по създаването на продукт, който ще позволи на учителите, родителите и учениците да започнат да откриват самостоятелно математически концепции заложени в учебната програма, да ги прилагат и да ги развиват към следващо ниво. Конструирането на учебно помагало от такъв тип е иноваторска работа. Включва в себе си не само ясна селекция на традиционния учебен материал, избор на подходящи за възрастта на учениците техники на демонстрация, задачи-експерименти, изобретяване на приложения съобразени с днешния житейсти опит на учениците но и голяма доза артистичност. Всичко вече е на етапа на производство, благодарение на усилията на целия екип съставен от съмишленици. Продуктът е върху материалът по стереометрия за 5-ти клас. Ако желаете да Ви държим в течение за развитието на проекта, моля изпратете ни съобщение за вашия интерес към първият продукт от серията „Сгъни наука“ през контактната форма тук. Ще Ви информираме когато е напълно готов.

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios