Back to school?

След месец по един или друг начин учебната година ще започне. Дебатите в обществото за това как трябва да бъде проведена тя – присъствено, дистанционно или някакъв микс от двете форми – няма да стихнат лесно. Причината е, че всяка група родители, учители и институции имат съответните аргументи, които няма да са обект на този пост. Поради това ние като общество сме изправени пред проблем за който за сега нямаме общо решение.

Във всички дебати по темата се коментират здравните рискове пред учениците и учителите (много от които в рисковата група) и образователните рискове от излизането на учениците от класната стая. При различните мнения фокусът е върху едните или другите.

Един ресурс обаче не се взема под внимание. И това е … родителят. Никой не се опитва да разглежда родителите като ресурс за решаване на проблемите. Помислете си само – това са хора, които са преминали съответния курс на обучение. По-голяма част са завършили гимназия, а мнозина университет. Те макар и преди време и с различен успех са се справили с учебния материал. Да, те не са учители и не могат да преподават материала на 25 хлапета всяко заето със собствените си идеи как точно да си прекара времето. Но и не им се налага. Достатъчно е да обяснят при нужда материала на собственото си дете.

Много родители вече го направиха през изминалата учебна година. Когато пандемията ни притисна, те се върнаха при учебниците и сборниците и заедно с децата си учиха теореми, решаваха задачи и си припомняха каква (по дяволите) беше теоремата за ъглополовящите.

Ролята на родителя като учител на детето се дискутира на едно много философско ниво, но днес е време родителите да поемат тази роля в много по-голяма конкретика. Много от тях няма да искат да поемат по този път. С аргументи, че не им е работа, че плащат данъци за да може държавата да поддържа свястна образователна система и т.н. Тези аргументи са валидни. Но при форсмажорни обстоятелства, някои родители все пак ще предпочетат да разрешат проблема поне за собственото си дете, помагайки по този начин на системата да продължи да функционира с голяма ефективност.

Разбира се само желание не е достатъчно. Това, че преди години си знаел къде е центъра на вписаната в триъгълник окръжност не означава, че днес се сещаш за това. Мисълта да седнат да решават отново задачи е плашеща за някои хора. Бунтарите винаги са казвали – не на страха от математиката (и нейното преподаване). За това през следващата учебна година ще организираме помощ за родители. Back to school – клуб за родители. Фокусът ни е помощ за родителите на деца в 5, 6 и 7 клас. При възможност (здравна) сбирките ще се провеждат присъствено (за сега само в гр. София) и дистанционно, при невъзможност за присъствено само дистанционно с уточнен график.

Веднъж месечно в съвсем дружелюбна присъствена среда (на чаша чай, кафе или лимонада):

  • ще припомняме текущия материал за съответния клас (родителите вече са го изучавали, така че не е необходимо кой знае колко време да си го припомнят),
  • ще имаме практическо занятие за това как се обяснява съответния материал, за какво да се внимава и
  • ще помагаме с допълнителни иновативни материали как в домашна среда да се привлича вниманието върху изучаваните теми и какви активности да се използват за да научим детето да учи само.

Оказаната по този начин навременна помощ ще помогне на детето да се адаптира в непредвидимата обстановка през тази учебна година и да не трупа образователни дефицити в обучението си по математика.

Всяка седмица ще имаме време за предварително зададени въпроси и отговори във виртуална среда. Ако някоя задача ви затруднява, или изпитвате трудност с нейното обяснение, всеки родител ще може да получи квалифицирана помощ за такъв проблем.

Никой не може да замени училището и учителя за едно дете. Но когато обстоятелствата ни притискат, трябва да се опитаме да си помогнем. Един от начините е да осигурим на децата родители-учители за период от време в който връзката с учителите и училището е поставена на изпитание.

И така – добре дошли в Back to school: клуб за родители.

Ако тази инициатива Ви интересува – моля запишете се във формата за контакти, като ни информирате в кой клас е детето Ви и каква е Вашата образователна степен за да ви включим в правилната група. За сега само за гр. София. Ще направим всичко възможно за да формираме групите на база на Вашата образователна степен и класът на Вашето дете. Пак там задавайте и Вашите въпроси. На оставеният от Вас e-mail за контакти ще Ви информираме за всички бъдещи събития, график, цени и други организационни въпроси.

Добре дошли в Back to school: клуб за родителите! Следете страницата във Facebook на „Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика“ за допълнителни подробности и материали.

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios