Влезли хакер и художник в час по математика

Много често едно просто споменаване в час за какво днес може да се използва преподаваната теория променя изцяло настроението на класа и събужда страхотен интерес към темата на часа. И кой знае – може би дори определя нечия съдба. Не случайно казват, че няма любими предмети. Има любими учители.
Един от най-големите проблеми в програмите по математика е, че не дават достатъчна представа на учениците къде точно се използва преподавания материал. Днес. Доколкото съществуват препратки, те са все за неща, случили се преди стотици години. Но математиката днес е не просто жива – тя е на върха на най-романтичните технологии. Технологиите с които учениците живеят и мечтаят. Трябва само да им покажем къде точно да погледнат.
За това ви каня на работилницата “Влезли хакер и художник в час по математика”. Събитието е част от програмата на Open Fest 2018.
В първата част ще поговорим за асиметричната криптография, започвайки от една от най-често задаваните задачи – да се разложи на множители някакво число. Ще поговорим за това как бизнесът използва задачи, които са неразрешими за разумно време. Ще начертаем пътя за мечтателите за слава и ще открием ресурси с отворен код, които директно можем да използваме в час или да прпоръчаме на учениците за да стартират своето пътешествие в асиметричната криптография. А това не е нещо, което да не срещат всеки ден.А и кой ли не е мечтал да бъде хакер. Някои с бяла, други с черна шапка.
Във втората част ще поговорим за фракталите, размерността и … геометричните прогресии. Гейминг индустрията е една от най-бързо развиващите се области. Тя разбира се не може без математика. Но учениците не виждат лесно връзката между завладяващите компютърни графики, виртуалните светове и геометричните прогресии например. Ако им покажем тази връзка, вероятно интересът към геометричните прогресии рязко ще се повиши. Въпросите ще завалят. А това е най-добрият начин да преподаваш математика. И отново ще открием ресурси с отворен код, които директно можем да използваме в час или да прпоръчаме на учениците за да стартират своето пътешествие във виртуалните светове.
Работилницата ще се проведе на 3 ноември 2018 от 11:30 часа в сграда Джон Атанасов на София Тех Парк.
А още такива идеи ще намерите в „Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика“.

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios