PROOF OF CONCEPT

Експертите съветват, преди да се втурнете да издавате книга да поискате няколко човека да я прочетат и да изкажат мнение. Аз съм от поколението, което вярва (макар и не безусловно) на експертите. Направих точно каквото съветваха експертите.

Първо дадох книгата на една приятелка – доцент по математика в един инженерен университет. Тя я прочете и каза – супер е. Все едно че аз съм я писала. Това ме претесни. Тя е автор на няколко страхотни учебника по математика за студенти и аз съм виждала каква студена пот избива по челото на студентите, докато ги четат. За това махнах от наръчника всички формули. И сложих картинки. Днешните тийнейджъри мислят основно в образи. Формулите са им някак постни. Не беше много трудно, защото математиката всъщност може да се разказва и без формули. Както се твърди, че е казал Айнщайн – ако не можеш да обясниш нещо с прости думи, то вероятно не го разбираш.

Така преработената книга дадох на друга приятелка. Тя е магистър по физика, доктор по физико-химия, експерт счетоводител и международен одитор. В семейството ѝ има 5 деца, две от които съм учила. Тя прочете книгата и каза – супер е. Все едно чувах самата теб да ми говориш. Моите деца рядко се заслушват в това което им говоря. За това, ако искате децата ви да чуят нещо важно, по-добре намерете ваш приятел, който да им го каже. Така всъщност ние възпитаваме децата на приятелите си и очакваме те на възпитат нашите.

В този вид дадох книгата на съпруга ми – дипломиран софтуерен инженер. Той я прочете и каза – публикувай я, защото идеята е добра. Пък после потребителите ще кажат какво не ѝ е наред и с втората версия ще го оправиш. Така без user experience (знаете, програмистите не само пишат на шльокавица, но и говорят на шльокавица) нищо повече не може да се направи.

Имам си правило да не слушам хората, които ми казват че нищо повече не може да се направи по някой въпрос. Така, че преработих някои детайли и предвидих сайт за книгата, та потребителите да си цъкат върху нещата. Така ще получат далеч по-добро потребителско преживяване. Да си четеш за нещо и после да си го разцъкаш е по-добре от това само да четеш за него. Даже може и да си останеш само с разцъкването. Важна е идеята, а не книгата.

След тези тестове, книгата тръгна за печат. Нито един тийнейджър не пострада при тестовете на книгата.

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios