Конференцията “Математиката е за всеки – подходи и практики за STEAM обучение в условията на включваща среда” 17 декември 2022 гр. Разград

Беше изключително вълнуващо за мен да се включа в проекта „Математиката е за всеки“. Аз съм преподавала в Икономическия техникум в Разград, но това, което г-жа Първанова (директор на ОУ Васил Левски в гр. Разград) може би не знае е, че първите 7 години от образованието си съм прекарала в училище „Васил Левски“. Така,че за мен това е родно училище. Радвам се да видя много учители по математика тук.

Аз ще се захвана за думите на преждеговорящите. Първо хората казаха, че има различни фактори, които така да се каже ще ни гарантират успех. Личното ми убеждение обаче е, че образованието има само два основни компонента: учители и ученици. Това е. Няма друго. Всичко друго може да го има, може да го няма. Докато има учители и ученици ще има образование.

Второто важно нещо, което ме води в това, което правя е, че няма любими предмети. Има любими учители. Учителите са ключа за абсолютно всичко. И това, което каза г-жа Пашова е много вярно. Ние трябва да подкрепяме учителите. Това е най-важното, което трябва да се прави . Учителите трябва да бъдат подкрепяни. Всячески. И под всячески, тук се разбира подкрепа, която е много различна.

Колегите от Кан Академи подкрепят учителите в тяхната възможност да проследяват напредъка на учениците. Колегите от „Заедно в час“ подкрепят колегите като ги обучават и има помагат да остават в професията.

Моят принос в цялата тази работа е да дам кураж на учителите. Кураж да се изправят пред 26 алфа-човека (така наричат съвременните деца) и да бъдат героя в часа. Защото учебния час е шоуто на учителя. И това, колкото и да звучи бляскаво, всъщност е one man show. Шоу, което учителят изнася сам. И за да го изнесе, той трябва да разполага с необходимите средства.

Необходимите средства са такива, че той трябва да влезе и да грабне вниманието на целия клас за часа, да го задържи през всички тези 40 минути и не само това. Когато излязат учениците от часа, те трябва да продължат да говорят за това, което се е случило в часа. Това е мисията на един учител в един учебен час.

За да се случи това нещо обаче, трябват много и различни допълнителни материали. Проектът беше във връзка с пандемията. Нещата по време на пандемията не се промениха съществено. Пак учителя беше този, който трябваше да свърши цялата работа. Само че като влезеш в един off line час имаш 5 минути за да грабнеш вниманието на класа. On-line имаш две минути. След втората минута ученикът е някъде много далече. Той просто присъства пред екрана.

Тогава, ние започнахме с една серия от задачи, които в последствие нарекохме „Сгъни наука“. Започнахме да създаваме задачи, истории, видеа, с които да грабнеш вниманието в първите 2 минути. Разбира се после и в първите пет. От тогава създаваме и изнамираме истории и ги популяризираме. Такива, че когато ученикът излезе от  час, да продължи да говори за това, което се е случило в час. Ние искаме всеки учител да се чувства като Моцарт. Нали знаете, за Моцарт казват, че когато слушаш Моцарт, тишината след това също е от Моцарт. Така е и с учителите по математика. Те са героите в часа. Те са героите и след часа. Това е нашата мисия.

Нашата работилница ще бъде „Сгъни наука“, но може да си опитате късмета на нашия щанд. Раздаваме награди. Имаме и томбола. Но да ви кажа, няма да ви е лесно. Но учениците знаят и съм ги предупредила, че имат мисията да изпитват учителите си. Ще се видим и след това.

Линк към видео записа на конференцията тук. Това изказване започва от 58 минута.

Линк към урока “От какво са направени числата” с който започна обучението на учителите как да прилагат методите на gamification  в своите часове тук.

Снимката е от конференцията за споделяне на добри практики. Повече за тях тук.

Ако искате да проведем някой от вдъхновяващите ни уроци и във вашето училище, пишете ни тук.

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios