ЗАЩО ОБИЧАЙНИТЕ ОТГОВОРИ НЕ РАБОТЯТ?

Не съм от хората, които избягват да отговарят на тийнейджърски въпроси. Този обаче ме затрудни. А съм учила математика 11 години в училище, после още 5 години в Университета и съм преподавала математика общо 12 години в училище и Университет. От 15 години се занимавам с анализ на данни, което си е чиста форма на математика облечена в бизнес дрес-код. Разбира се, че имам отговор на въпроса защо трябва да се решават тригонометрични уравнения. Сещам се за около 15 различни приложения на тригонометричните уравнения само на първо четене. Като реша да задълбая, числото нараства многократно. Избирам онова дето е неразделна част от тийнейджърите – смартфона. Общо взето всеки сигнал се разлага на някакви синусоиди. А този смартфон, дето им е в ръката, точно сигнали обработва.

Но веднага ме контрираха:

– Аз няма да правя смартфони. Само ще ги използвам. Не ме интересува как се правят, защото те вече са направени. Няма да ги измислям отново.

Тогава погледнах на нещата от гледна точка на един тийнейджър. И разбрах, защо обичайните отговори не вършат работа. Учебниците са написани за да разкажат как работи самата математика. Но въпросът, който интересува учениците днес е как и къде могат да използват математиката. Днес. Не по времето на Нютон. И не по времето преди смартфоните. Ако нещо вече е направено, те не се канят да го преоткриват отново. Това не ги интересува. Щом е направено, значи е готово за използване.

Те искат да го използват днес за да си правят разни работи. Те да си правят разни работи. Ни най-малко не ги интересува как е направен инструментът, който ще използват. Как и защо работи математиката им е напълно безразлично. Как и защо някой е използвал математиката за да направи нещо е малко по-интересно, но все пак не достатъчно. Това си е работа на този дето го е направил. Те искат да разберат за какво могат да я използват те самите. Ако аз имам отговор на този въпрос са склонни да ме изслушат. Иначе мога да си говоря колкото искам. Слушат ме, но не проявяват интерес към казаното от мен. Положението е бля-бля мама си говори.

Реших да опиша отговора на въпроса за какво се използва математиката в днешното ежедневие. Защо математиката касае пряко всеки човек. Включително тийнейджърите. Да опиша къде да погледнеш, че да видиш математиката в твоя живот.

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios