STEM по Коледа

Има такива дни в годината в които вместо следващия урок в учебника ти се иска да направиш нещо тематично. Коледа си е точно такова време. В този пост ще разкажа за любимият си коледен STEM проект.

Когато изнасям мотивиращи уроци влизам с една „тайнствена“ кутия. Когато някой ученик зададе уместен въпрос или отговори, аз отварям кутията и от там изваждам едно от любимите ми дървени кубчета и го давам на ученика. Когато това се случи за първи път най-учуден остава ученикът, получил кубчето. Но скоро всички искат да получат кубче и това качва динамиката в час. Но накрая на часа всички задават един въпрос – за какво служат тези кубчета? Аз отговарям уклончиво – вие за какво мислите че може да се използват? Започват да се чудят, обикновено нямат отговор в рамките на следващите 2-3 минути, а аз си тръгвам и ги оставям учудени. Това всъщност е най-доброто състояние в което следва да се намират учениците – учудени.

Но разбира се на следващия час, ако още стои пред тях този въпрос, е добре да получат някакви насоки или идеи. И тогава  е времето за моя любим коледен STEM проект – календар от две кубчета.

Какво е необходимо: 2 кубчета. Може да са дървени, като тези които има в „Сгъни наука – призма“ или да са сглобени от хартия. Като за сглобяването от хартия може да използвате развивка на куб (имаме 11 различни вида, така че тук има място за много задачи, за някои от които пише в „Сгъни наука – кубът“) или да използваме оригами техника. Тези с техниките оригами са доста забавни за правене.

Задача: от 2 кубчета да се създаде календар, който показва всички дни от месеца.

Къде е проблемът: Всяко кубче има по 6 страни. Следователно има място за 12 цифри с които трябва да изпишем числата 01;02;03; … ;28;29;30 и 31.

Ограничение 1: Тъй като трябва да изпишем 11 и 22 следва че 1 и 2 трябва да ги има и на двете кубчета. Заради това ограничение по 2 стени на всяко кубче вече са заети.

Ограничение 2: Тъй като трябва да изпишем 01;02;03;04;05;06;07;08 и 09 то следва, че и 0 трябва да има и на двете кубчета, защото трябва да може да се комбинира с всички останали цифри. Заради това ограничение още по една стена на всяко кубче е заета.

Ограничение 3: И така на всяко кубче остават само по три свободни стени върху които трябва да поместим всички останали цифри, които са 3;4;5;6;7;8 и 9. Или общо върху 6 стени, трябва да поместим 7 цифри.

Тук идва на помощ фактът, че за 6 и 9 можем да използваме една и съща стена. Просто ще използваме ротация на 180 градуса😊

Приятни коледни занимания!

Как да си сгънем оригами куб тук: https://www.youtube.com/watch?v=337QxhfpY4w

Дървени кубчета можете да си поръчате тук: https://plesio.bg/dekoratsiya-c-69981283/goomby-darveni-kubcheta-49br-p-308030.html

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios