Тайната зад врата с номер 60

Добре дошли в Светът на Байта. В този пост ще видим каква тайна е скрита зад врата с номер 60.

Врата номер 60 се отключва с 2,2,3 и 5 и нейното отключване в играта „Бялата шапка и древният ключ“ носи 6 точки.

Тайната зад тази врата е свързана с времето.

Кратка версия на този пост можете да видите във видеото тук: https://youtu.be/OyvqbEKh8IM

Времето е една от седемте основни физични величини използвани от метричната система (SI)- време, дължина, маса, сила на електрически ток, температура, количество вещество и интензитет на светлина. Метричната система е основната система използвана в науката, технологиите, и индустрията. “За всички времена и всички народи” е пост, който съдържа няколко задачи за преминаване от една мерна единица към друга, а в аудиото в началото на поста ще чуете една страхотна история за възникването на идеята за SI системата. Линк: https://math4all.vlevski.com/index.php/2022/03/24/sisysytem/

Основната единица за време е секундата (s). Дефиницията на секунда се променя с времето, като се използват различни начини за измерване с все по-голяма точност. Както всички други основни величини, днес секундата е базирана на физична константа свързана с прехода между двете свръхфини нива на основното състояние на атома на цезий-133.

1 s = 9 192 631 770 прехода между двете свръхфини нива на основното състояние на атома на Cs-133 при температура 0 келвина. Във всички научни изчисления се приема, че времето се отбелязва с t. При представяне на различни процеси във физиката, химията и биологията времето обикновено заема абсцисната ос.

Кога човечеството е възприело първото си схващане за време не можем да кажем, но вероятно това е било, когато за пръв път някой е разбрал, че в природата има повтарящи се процеси. Например че се редуват светли и тъмни периоди, които днес наричаме ден и нощ. Един цикъл на тъмен и светъл период наричаме денонощие. Днес знаем, че това се равнява на едно завъртане на планетата Земя около нейната ос.

За повечето ежедневни дейности е необходимо да разделим този период на по-малки части. Така в ежедневието използваме минута, която се състои от 60 секунди, и час, който се състои от 60 минути или 3600 секунди. Самото денонощие се състои от 24 часа или 86 400 секунди. От къде се е появило това странно съотношение на тези мерни единици? “Светът на Байта и бройните системи” е пост в който е описана връзката между дванадесетичната бройна система и измерването на времето. Линк: https://inbytebg.com/2022/10/23/numbersystems/. В древен Шумер, а в последствие и в древен Вавилон хората са използвали 12-тична бройна система. Днес ни изглежда логично да използваме 10-тична бройна система, заради навика да броим на пръстите на ръцете, които са 10. Но в далечното минало на хората в древен Шумер им изглеждало по-логично да броят с палеца на лявата си ръка фалангите на пръстите си, които са 12. А и основа 12 е по-удобна за деление, тъй като 12 се дели на 1,2,3,4,6,и 12, а 10 само на 1, 2,5 и 10. Минутата, часът и денонощието не са стандартни научни мерни единици за време, но са широко използвани в ежедневието ни.

Времето се измерва с инструмент, който наричаме часовник. Хората са конструирали различни видове часовници, базирани именно на повтарящи се процеси – слънчеви часовници, пясъчни часовници, часовници базирани на махалото и пружината, електрически часовници. Един интересен STEM проект базиран на воден часовник можете да видите в „Тайният дневник на Байта“. С воден часовник в древна Гърция са предавали тайни съобщения на далечни разстояния по време на битки. Проекта „Тайният дневник на Байта“ можете да поръчате тук: https://inbytebg.com/stem/.  Най-прецизни са атомните часовници, базирани на процес наречен резонансна честота на поглъщане на електромагнитно излъчване.

Днес всички обществени часовници показват местно време и стандартно време по Гринуич. Но преди време, часовниците във всеки град показвали различно местно слънчево време. На развитието на транспорта дължим идеята всички часовници да са синхронизирани. Имало необходимост да се знае в колко точно часа ще пристигне някакъв транспорт, но това било невъзможно, ако във всеки град часовниците показвали различно време. Първата часова зона е създадена през 1847 година от железниците на остров Великобритания, които започват да използват средно гринуичко време при работата си на целия остров. По-късно се формирали 24 стандартни часови зони. България е в зона  UTC+02:00, което показва, че когато в стандартната зона на Гринуич е 12 часа на обяд, то в България е 14 часа (12+2). Повече за различните приложения на стандартизираните зони можете да прочетете в материала “Как една муха стана вдъхновение” на линка тук: https://math4all.vlevski.com/index.php/2022/03/22/aboutfly/.

Друг повтарящ се процес е обиколката на Земята около най-близката звезда – Слънцето. Древните хора са забелязали, че едни и същи условия се появяват през определени интервали от време. Например разливането на река Нил или идването на зимата. А древните астрономи са забелязали, че разположението на звездите на нощното небе се повтаря през приблизително 365 дни. Така достигнали до идеята за годината и календара. Днес съществуват различни календари, но те си приличат по това, че всеки от тях използва някакво начално събитие, което приема за начало на летоброенето. След това всяка следваща година се нанася по оста на времето. Оста на времето се използва от историците за да обозначават последователността на различни събития или стойностите на някакви показатели променящи се във времето. Тя доста прилича на числовата ос.

“На колко години е Хари Потър” е страхотна задача от времева линия, а за връзката между историята и математиката можете да чуете в аудиофайла в началото. Линк към материала тук: https://math4all.vlevski.com/…/2022/03/19/harrypotterage/

Това беше тайната скрита зад врата 60.

В „Светът на Байта – естествените числа“ има 2 игри, 36 карти със загадки.

Всички загадки можете да видите на нашия видеоканал в Youtube. Абонирайте се за да не пропуснете следващите.

 

 

 

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios