Математика на гърба на пощенски плик (ревю)

Мисията на “Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика” е да покаже практическите ползи за личен успех от изучаването на математика. Ясно е, че учебният материал е крайно недостатъчен и ние трябва да добавим още основни математически концепции към сега съществуващите учебни планове. Но и още нещо е важно – изучаването на сега включените в учебните планове математически концепции да бъде обвързано с тяхното използване в ежедневието. Това е много важно за мотивацията за изучаване на тези концепции. Сега в учебниците се появяват задачи, които са опростени ситуации без особена връзка с реалността. Вместо това ви предлагам да извадим подходящи задачи направо от действителността. При това нека те да са такива, че учениците да са се сблъсквали със ситуацията в която се появяват тези задачи.

“Математика на гърба на плика: Умни начини да изчислите (приблизително) каквото и да било” е книга с много симпатични идеи защо математиката ни е необходима ежедневно. Авторът Rob Eastaway е избрал редица типични ситуации в които познанието на основни математически познания са важни за оценка на тези ситуации. За този пост съм избрала една задача, която трябва да присъства във всеки български учебник по математика. Защото от нейното разбиране зависи правилната реакция в ситуация, в която рано или късно изпада всеки човек. Ето и задачата:

“Дете тежащо 20 кг.има инфекция и се нуждае от лечение с антибиотик амоксицилин. Указанието е да се приема 25 милиграма амоксицилин за всеки килограм тегло на пациента на всеки 12 часа. Медикаментът пристига в опаковка с концентрация 250 милиграма на 5 милилитра. Колко (в милилитри) трябва да е препоръчаната доза за детето?”

Лекарите редовно решават тази задача наум. Това, което е важно е всеки човек също да може да се ориентира в такава задача. Това ще даде възможност на всеки да се докосне до истинската полза от математиката, но е и чудесно упражнение за използването на математика извън класната стая. Следващият път когато някой се разболее и отвори листовката на пациента, която задължително е част от всеки лекарствен продукт ще види там урока по математика, който спасява живот.

“Математика на гърба на плика: Умни начини да изчислите (приблизително) каквото и да било” съдържа и други интересни идеи. Научно-популярните книги по математика са такава рядкост, че всяка една е ценен принос към всяка библиотека.

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios