ЗА КОГО Е ТАЗИ КНИГА

Един човек видял трима каменоделци да дялкат камъни до един строеж и ги попитал какво правят. Първият измъчено казал: „Цял ден дялкам камъни, за да си изкарам прехраната“, вторият гордо казал: „Аз съм най-добрият каменоделец в района“, а третият казал: „Аз строя катедрала“. Те правят едно и също нещо, но ще постигнат различни неща.

Историята с тримата каменоделци се среща навсякъде.

Тя е за учениците в час по математика. Едните седят и тъпеят, с едничката мечта да избутат текущата година. Други просто обичат да решават задачи и това им се удава. Може и да отнасят някоя и друга подигравка, че са зубъри, но утре всички с бизнес интереси ще се надпреварват да им предлагат чудесни условия, само и само да работят в компаниите им. Днес може и да изглеждат странни и отнесени, но утре ще променят технологии и бизнеси. А трети – те градят бъдеще. За тях проблемите са просто още една възможност, а решенията могат да са навсякъде. Те са легендите на следващото поколение.

Тя е и за учителите. Едни влизат час след час, преподават все едни и същи задачи. Други виртуозно подготвят отличници. Техните ученици печелят медали и награди. А като излязат от училище, започват да им посвещават успехите си. Те откриват и създават следващите звезди на науката. А трети – те градят бъдеще. Отварят врати и умове. Предизвикват всеки да отиде в непознати територии.

Тя е и за родителите. Едните ден след ден повтарят “Реши ли си задачите, научи ли си урока” с едничката цел детето да избута училище възможно най-добре. Други не спират да насърчават любопитството на децата си. Помагат му да открива и изследва света. Отиват с него в области непонятни понякога и за самите тях. За тях училището е само малко парче от образованието на децата им, а и от тяхното собствено. Те вярват, че човек изследва света докато е жив. А трети помагат на децата си да следват мечтите си и да създават бъдещето, което мечтаят, независимо от трудностите по пътя им. Самите те не спират да създават бъдеще. Те вярват, че светът не само може да бъде изследван постоянно, но и да бъде променян постоянно.

Ако ти се идентифицираш с първия каменоделец, то тази книга може да ти се стори излишна. Възможно е всички книги да ти се струват излишни. Все пак, ако се насилиш да я прочетеш, вероятно никога повече няма да се идентифицираш с първия каменоделец. Ако си готов за такава промяна – действай. Книгата не е голяма, а има и картинки.

Ако ти се идентифицираш с втория каменоделец, то вероятно тази книга ще ти хареса заради новия поглед върху математиката. Днес е немислимо да се наречеш математик, без да си запознат с криптографията, фракталната геометрия, графите, размитата логика. В частите, озаглавени „Защо номерът работи“, са скицирани основните идеи зад тези теории. И те не са никак далеч от обичайното математическо съдържание на учебниците. Тъй като няма да намериш и дума за тях в учебника по математика, тази книга може да ти подскаже откъде да започнеш.

Ако ти се идентифицираш с третия каменоделец, то вероятно тази книга ще ти хареса заради възможността да построиш своята катедрала. Или по-скоро – своята бизнес империя. В частите, озаглавени „Как тази задача става на пари“, показвам как бизнесът използва математическите теории. Нищо не пречи ти да си следващият голям предприемач, създал бизнес за милиарди.

Приятно четене!

Повече на https://inbytebg.com/about-the-book/