И после какво – част 2

Държа в ръцете си учебника по математика за 7-ми клас на издателство „Архимед“. Казвам това за конкретика, но същото важи за всички учебници по математика. Гледам уроците и нямам нито една забележка към задачите. Отлично структурирани, решени с прецизност. Направо красота. Но това не е учебник по който може да се учи лесно. Ето конкретни идеи какво трябва спешно да се промени във всички учебници:

1.Учебникът е пособие в дейност, чиято цел е да обясни идеи. Този (и всички останали) не го правят. Да започнем от предната корица. На корицата трябва да стои онова едно нещо, което и последния калпазанин, който не е отварял този учебник трябва да е разбрал в края на годината. Защото ако погледнем от гледна точка на бизнеса, ние трябва да „продадем“ на ученика една важна идея. Мястото, което „продава“ най-много е онова, което ученикът вижда най-много. И това е корицата. В конкретния случай, авторите трябва да изберат една най-важна идея и да я сложат на корицата. Аз бих избрала трите признака за еднаквост на триъгълници. Те са достойни да красят всяка корица, красиви графични изображения са и са може би най-важната концепция в този клас. Корицата на този учебник има за цел да изкара акъла на някой по-неуверен.

  1. Учебникът е пособие, което трябва да улесни извършването на определена дейност. В конкретния случай – решаването на задачи. За това на лесно място трябва да има всичко от което ученикът се нуждае технически за да си решава задачите. След заглавната корица, която е за да внуши идея следващото най-лесно достъпно място е задната корица. Там трябва да сложим формулите, които ученикът използва за да решава задачи. Дори и последния калпазанин трябва да може с едно движение да намери всички формули, които са му необходими. В този случай това са формулите за повдигане на втора и трета степен, формулите за съкратено умножение, формули за корените на линейно уравнение и интервали на решение на линейно неравенство.
  2. Има разлика между това да накараш един ученик да реши едно уравнение защото така трябва и между това да го убедиш, че с решаването на едно уравнение той може би ще спаси света. Второто е много по-мотивиращо. Но в целия учебник няма нито една история, която да разказва защо тези неща са важни за света. Авторите на всеки учебник трябва да започват съответния раздел с ясна история в която темата на раздела е ключова за постигането на някакъв напредък от човечеството. Мотивацията, която изградиш в ученика е най-важното нещо за неговия успех. В този учебник, няма и един елемент на мотивация.
  3. В края на всеки раздел трябва да има конкретен проблем от сегашното ежедневие, който ученикът вече може да реши, използвайки наученото в този раздел. Най-добре този проблем да е свързан със създаването на нещо. Ако знаеш, че това което учиш се прилага директно за създаването на нещо и го създадеш със обствените си ръце, вероятността да го забравиш е много малка. В този учебник няма нито едно такова нещо. И не, не съм пропуснала задачите за движение, смеси и сплави и работа. Нито един ученик не бърка сплави, не кара автомобил/влак/камион/лодка/сал от точка А до точка Б. Знаете ли как завършва всеки раздел в този учебник – с примерен тест. Все едно казваме на ученика – ти приятелю учиш това за да вземеш един изпит. Това не е мотивиращо. Искаме лекарите да ни лекуват защото са загрижени и учителите да ни учат защото искат да успеем. А не за да си вземат заплата, нали. Тогава защо искаме учениците да учат за да си вземат изпитите? Върху това няма да изпитваме, но ще е възможността на ученика да докаже на себе си, че може да създава неща. Това вдъхва увереност, а увереността е много важна за напредъка. Нещо съм създал, значи мога!
  4. Учебникът трябва да е и техническо пособие. Той трябва да може да бъде използван при необходимост от технически пособия. За това по вътрешните корици трябва да има отпечатана линийка, по ъглите транспортир, и прегъвки за основните триъгълници – правоъгълен с ъгъл от 60 градуса и правоъгълен равнобедрен, така че и последния калпазанин забравил си пособията за чертане да може да си свърши работата с учебника.

Създаването на адекватни стандарти за дизайн и съдържание на учебниците по математика е задача, която МОН трябва да реши. Лесно е да кажеш, че материалът е труден. Но ако осигуриш съответните инструменти за преподаване, изведнъж може да се окаже, че трудното е възможно.

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios