Наръчник за разчитане на късметите от баницата

 Веднага след завършването на поредната обиколка на Земята около най-близката звезда, ние се събираме около масата и всеки получава парче от новогодишната  баница. В него по традиция търсим късметче – нещо, което с приблизителна вероятност от 0,5 ще ни се случи (или няма да ни се случи). Поради ограничения в ресурсите (малко е мястото) това бъдещо събитие е доста мъгляво описано. В опит да уточня какво точно ви се е паднало от баницата с късметите прилагам списък с подробности:

Здраве: Ооо чудесен късмет. Означава, че трябва да се съсредоточите в изучаването на био-информатика. Това е дял от математиката съчетаващ статистика, теория на вероятностите и програмиране, чиято цел е на базата на огромни количества от медицински наблюдения да определи има ли връзка между различни показатели. Кои от тях са причини и кои са следствия. Това помага на изследователите да се фокусират върху причините за определени следствия и да изследват много по-ефективно въздействията на химически вещества върху тях. С други думи, търсенето на нови по-ефективни лекарства става по-бързо, по-евтино и по-сигурно. Искрено желая успех на всеки заел се с тази област. Защото това прави живота на всички по-добър. И по-дълъг също

Късмет: Тук има известна тавталогия*. Но въпреки, че в математиката не е позволено, в баницата може. А по същество това означава, че трябва да се занимаете с теория на вероятностите. За щастие за това можете да използвате и стандартния учебник от училище, в който са описани нейните основи. Успех! Можете да започнете от задачата със зарчетата.

Пари: Май е най-популярния късмет. Означава, че ще се фокусирате върху изучаването на теория на кодирането. Знам, знам. Не ви се вярва, но е така. Криптовалутите** са най-новата форма на пари и миналата година някои хора спечелиха много от тях. А криптовалутите са базирани на простите числа. Ама много големите прости числа. С 2,3,5,7,11 не става. Така че започвайте да изучавате свойствата на простите числа и разлагането на множители. Ако ви се струва прекалено напредничево и искате да се фокусирате върху „традиционните“ пари, пак започнете от същото място. Всеки отбелязал напредък със задачата за раницата трупа огромни състояния от фондовата борса.

Пътешествие: Това е късмет, който много хора желаят да им се падне от баницата. Означава, че трябва да се съсредоточите в изучаването на теория на графите. Това е дял от математиката, който изучава възките между обектите и пътищата между тях.Всеки е-навигатор е една реализация на тази теория. А вие можете да започнете от задачата за оцветяване на карта с 4 цвята.

Учение: Да, да. Знам, че много хора внимават да НЕ им се падне този късмет. Особено учениците с двойки и тройки. Но всъщност това е страхотен късмет. Първо да учиш е прекрасно. Но ако мразиш да учиш, тогава този късмет означава, че на теб се пада честта да се занимаваш с e-learning. Изумителна област от науката. Тя позволява на компютрите да се самообучават. Комбинация от статистика, теория на вероятностите, логика и  програмиране за огромни обеми от данни.Така де – научаваш ги да учат сами. Ти само ползваш резултата.

Нова кола: Страхотно. Новите коли разбира се са самоуправляващи се. Така че започвайте да се занимавате с изкуствен интелект. Изкуственият интелект е комбинация от статистика, теория на вероятностите,  стандартна математическа логика и fuzzy логика. Успех в това начинание. Можете да започнете от задачата за тролея.

Ако имате и други късмети – казвайте. Човешкото любопитство е безгранично. Може би най-добре всички да сложим и по един късмет – любопитство. Тогава вероятно ще получим всичко останало. Завършвам с един цитат от „Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика“:

„Светът е чудно място. Толкова чудно, че понякога даже спира да ни учудва. Според Айзък Азимов най-вълнуващата фраза, която може да се чуе в науката – фразата, известяваща нови открития – не е „Еврика!”, а „Виж ти, това е забавно…”. Всеки си представя бъдещето различно. Ако ти си представяш бъдещето с квантови компютри, полети до Марс, хуманоидни роботи, автономни коли, управление на бедствия, супербързи влакове, мигновени комуникации, въздействащ маркетинг, главозамайващи политически влияния, персонални лекарства и още, и още, то ще трябва да се мотивираш и да проваляш много часове. Отговорите рядко са в учебниците по математика, но да си припомним кое е там. Там, в тези учебници, е началото на въпроса. Задай го и ще си участник в бъдещето, което си представяш.“

* Тавтологията е самоочевидна истина, която не предполага никакви допускания, за да се установи нейната истинност.

**Криптовалута (на английски: cryptocurrency) е средство за размяна, основано на блокчейн технология и криптография за отчетност на транзакциите и осъществяването на контрол върху създаването на нови единици.

 

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios