Каква е разликата между 0 и няма такова нещо?

Представете си че сте в книжарница. Някои може и да не си представят, а направо да отидат в произволна книжарница. Да кажем, че търсите някоя хубава научно-популярна книга. Какво ще направите? Отговорът разбира се е очевиден – ще потърсите щанда с научно-популярна литература. Намирате щанда, но той е празен. Ето това е нула. Там, на този щанд няма нито една книга. Или ако искате да се изкажете като математик, ще кажете че има 0 книги.
Сега си представете, че сте тийнейджър. Някои могат и да не си представят, а направо да са си тийнейджъри. Да кажем че търсите някоя хубава научно-популярна книга. Вие разбира се още не сте преминали необходимия минимум по природни науки и ви трябва книга, която е адаптирана за вашето ниво на развитие. Книгите за тийнейджъри са като книгите за големи, но съобразени с по-краткия житейски опит на тийнейджърите и с тяхното естествено търсене на смисъла. Какво ще направите? Отговорът разбира се е очевиден – ще потърсите щанда с научно-популярна литература за тийнейджъри. Е – такъв щанд изобщо липсва. Не просто на него няма книги. Щандът липсва. Ето това е няма такова нещо.
Сега да си представим, колко тъжно е това. Някои (всъщност почти всички) може и да не си го представят, а просто да погледнат действителността. В училище преподават концепции известни още от древността. Например по-голяма част от математиката в училище е била известна още на древните гърци. Просто не са използвали същите термини. А това са си едни 2000 години. А съвременната математика? Е тя напълно липсва. Всеки разумен човек би се обърнал към книгите, за да поправи това недоглеждане в учебниците. И тук ще му стане много тъжно. Защото научно попуярни книги по математика почти напълно липсват, а за тийнейджъри липсват напълно.
Не исках това да продължава. За това написах „Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика“. Надявам се да повлече крак и да бъдат написани още научно-популярни книги за съвремената математика. И накрая да се появи във всяка книжарница рафта с научно-популярни книги за тийнейджъри.
За сега просто обикалям книжарниците и обяснявам на книжарките и книжарите, че такова животно – научно-популярна литература за тийнейджъри има.

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com