ЗА АВТОРА

Интервю с Мариела

_____________

Малко повече за автора на книгата

Кое е най-голямото предизвикателство, пред което си се изправяла досега?
Да напиша книга за математиката за родителите и тийнейджърите, които не харесват математиката.
Любимата ти мисъл е…
„Всеки образован глупак може да направи нещата по-големи, по-сложни и по-крайни. Трябва доза гениалност и много кураж за да се движим в обратната посока.Приписват тази мисъл на Айнщайн.
Коя е твоята любима книга?
Поредицата „Фондацията“ на Айзък Азимов.
Идеята, която според теб си струва да бъде разпространявана, е….
Идеята, че всичко в този свят е свързано и за всяко следствие си има причина. Което означава, че можеш да влияеш на всеки процес. Което пък не означава, че го правим добре. Но означава, че бихме могли да го правим добре.
Мечтаеш един ден…
Да станем по-математични. Това със сигурност ще ни направи по-големи мечтатели. Но също така ще ни направи по-честни, по-организирани и по-толерантни. В допълнение ще ни направи и по-успешни.
Как би довършила изречението “Да се намери…”?
… онова, което ти трябва“

Защо написах този наръчник?

_____________

01. Идентифициране на проблема

От години приятели и познати се изправят пред един и същ проблем. Когато подрастващите наследници добият достатъчно самочувствие и започнат да отговарят на въпросите с въпроси се разиграва една и съща сцена: Възрастен (родител или учител)  и ученик. Възрастен:  Защо не си си решил задачите по математика (на контролното, в клас, за домашно, за упражнение, на изпит)? Тийнейджър: За какво са ми тези задачи? Възрастен: ?!? Неловка пауза. Един ден моите деца също стигнаха до този етап и решиха, че ако ще трябва да решават задачите си, биха желали, ако ми е възможно да им отговоря на въпроса за какво би им послужило това.

02. Защо обичайните отговори не работят?

Благодарности

_____________

Много хора са допринесли за появата на тази книга на бял свят.

Благодаря на децата си за постоянния бунт срещу задачите. Тяхното огромно нежелание да харесат математиката, донякъде като бунт срещу моето схващане, че тя е най-важното знание е причина да се замисля по въпроса за какво са ни тези задачи.

Благодаря на Станчо, който ме насърчи да напиша тази книга и пръв подкрепи теорията за задаване на въпроси описана в тази книга.

Благодаря на Иво Владимиров за неговата смелост да говори с учениците си по математически въпроси далеч надхвърлящи трудността на учебния материал.

Благодаря на приятелите си, чиито забележки от типа „Мина още един ден в който тригонометрията не ми послужи за нищо“ станаха причина за стила на тази книга.

Благодаря на първите читатели на тази книга – доц. Иванка Желева, Светлана Павлова и Цвета Брестничка за конструктивната критика и насърчението.

Благодаря на Диана Хана от Blue Gem Studios за вярата в каузата и за прекрасния сайт, който направи.

Благодарности и за дизайнерите Петя Казанцева и Виктор Георгиев за изображеннията, които позволиха визуализация на идеите от книгата.

Огромни благодарности към моите бивши ученици, за всички часове в които сме говорили за математиката извън учебниците.

Издаването на една книга е доста дълъг и труден процес. Благодаря на екипа на издателство Сиела, за подкрепата по този път.

“Хората ги сближава училищната скамейка и други нещастия.”

Х.Сенкевич

Ако имате въпроси

_____________

Свързани с наръчника по математика

1 + 7 =

ОТ НАШИЯ БЛОГ

_____________

Очакваме да споделите мнението си

И после какво?

След поредица от лоши резултати на различни държавни и международни оценявания, правителството реши да обърне внимание на преподаването и учебната програма по математика в училище. И разбира се констатира нещо, което всички влезли поне веднъж в час отдавна...

read more

Компютърните науки възпитават най-добре

Когато се заговори за възпитание в училище, винаги се започва цитирането на примери от историята, литературата или най-общо от така наречените хуманитарни дисциплини. Това е жалко. Всъщност хуманитарните дисциплини могат да помогнат евентуално да си...

read more

Дали пък да не допуснем противното?

Тазгодишните изпити по математика на всички нива минаха. Резултатите са такива каквито са. Определянето им като лоши, по-лоши или не може да има по-лоши едва ли ще помогне особено. Виж, вземането на адекватни мерки може и да свърши някаква работа. Разбира...

read more

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios