Gamification във виртуалната класна стая – част 4 – Наградите

Време за четене: около 5 минути

Линк към оригиналната статия: Virtual Classroom Gamification – Rewards

Правилната система от награди е основно средставо за постигане на ефективно управления на учениците. Наградите целят да мотивира участниците в обучението да продължат да участват ефективно в учебния процес. Game-maker-ите също използват система от награди за да управляват ефективно поведението на играчите. Наричат това икономика на играта (Game economy). Можем да използваме тази система и във виртуалната класна стая. Икономиката на играта има два основни компонента:
• Естество на наградите
• График за получаване на наградите

Естество на наградите

Всяка награда служи за да предизвика някаква положителна емоция. Наградите трябва да се съобразят с множество фактори. Например с възрастта и социалния статус на курсистите. Наградите могат да се разпределят в 4 категории:
Материални награди: Това са награди, които са свързани с получаването на нещо. То може да е материално или нематериално. Към класическите нематериални неща спадат точките и баджовете, за които говорихме в статията “Gamification във виртуалната класна стая – част 1- Основни елементи”. В традиционната класна стая раздаваме материални неща (като например шарени бонбони за предадено навреме домашно), като просто ги подаваме. Можем ли да раздаваме материални награди във виртуалната класна стая? О да. Не забравяйте, че e-learning е част от една нова, изцяло базирана на дигиталните технологии икономика. Представете си, че сте учредили награда за най-добро есе. Подходящо е тази награда да е любимата ви книга. Просто поръчайте книгата изтеглете кода за доставка и го изпратетe на ученика, спечелил наградата. Той ще попълни необходимите данни и ще му доставят книгата. В електронен или хартиен вариант. Съвсем същото е с билети и покани за събития.
Награди за самочувствие: Това са награди, чиято цел е да отличат ученика. Те създават престиж и са много ценен източник на мотивация. “DJ на деня” е пример за такава награда във виртуалната класна стая. Дайте възможност на ученика да избере песента с която да започнете следващото занятие. Технологичните средства, които предоставят системи като Vedamo са изключително подходящи за подобен род награди.
Ако работите с възрастни хора (както обикновено работя аз), то тогава примери за такава награда са препоръка в Linkedin или свидетелството за завършен курс.
Социален капитал: Това са награди, чиято цел е да осигурят на курсистите повече контакти и членство в групи. Те също са много ценен източник на мотивация за възрастни курсисти. Например можете да създадете група със затворен достъп в социалните мрежи в която да предоставяте периодично полезна информация в някаква област. Като награда при успешно завършване на някакво ниво вашите курсисти ще получават покана за членство.
Забавни награди: Това са награди, чиято цел е да предизвикат забавление. В статията „Gamification във виртуалната класна стая – част 2 – Забавлението“, разказах за различните видове забавления. Например награда, която предизвиква изненада е да изкажете похвала вместо с обичайното “Браво“ с пускане по вградения media player на звук от фойерверки.

График за получаване на наградите

Времето в което ученикът ще получи своята награда е много важно за неговата мотивация.
Това време може да е свързано с някоя задача. В този случай ученикът може да получи награда.

При започване на задачата: Пример за такава награда е томбола за раздаване на теми или задачи за домашна работа. Ако сте подготвили няколко различни, можете да организирате томбола. Курсистът с изтегления номер ще избере темата/задачата. Във виртуалната класна стая можем да се възползваме от on-line генераторите на случайни числа за изтегляне на победителя. Това е награда от типа награда за самочувствие.
При достигане на определено умение: Пример за такава награда е „In The News“. Ако имате собствен блог по преподаваната тема (което аз горещо ви препоръчвам), можете да поканите курсистите, достигнали определено ниво, да споделят опит или идеи и да напишете съвместен пост. Това е награда от типа социален капитал.
При завършване на задачата: Пример за такава награда описах в “Gamification във виртуалната класна стая – част 1- Основни елементи”. Можете в края на всеки час да давате бадж на курсиста използвал най-успешно бутона за вдигане на ръка. Това е награда от типа материални неща.
Разбира се може да дадете награда и без връзка с някаква задача, но тя има слаб мотивационен ефект.

Графикът на получаване на награди може да е свързан и с някаква ритмичност:

Очаквани награди: Пример за очаквана награда е свидетелството за завършен курс. Всеки очаква да получи такова в края на курса. Това е награда от категория материална награда.
Неочаквани награди: Пример за неочаквана награда е да подарите добре обмислен фрейм за профилна снимка на вашите курсисти. Така те ще намират лесно обща тема за разговор с човек с профил със същата рамка. Това е награда от типа социален капитал.

Пример от практиката във виртуалната класна стая.
Morphing trophy: Подгответе на бялата дъска на вашата виртуална класна стая някакво изображение без детайли. Например изображение на човек. Вие или някой курсист добавяйте към това изображение нещо, напомнящо за курсиста със заслуги във всяка част от курса. Така с напредване на курса изображението на бялата дъска ще получава все повече детайли. В същото време ще започне да напомня по различен начин за участниците. В края на курса ще имате чудесен подарък за всеки. Подгответе изображението като графичен файл, добавете ваше послание към курсистите и изпратете файла на всеки от курсистите.
Това е комплексна награда. Тя предизвикава забавление и носи престиж. Наградата спада към групата на очакваните награди при завършване на задачата. Подходяща е за всяка възраст и социален статус. Можете да започнете с изображение на човек, на офис пълен с хора или дори на съвсем празен лист. Всеки награден ще добавя каквото счита за интересно или забавно.
Какво следва?
Една игра има смисъл само ако има играчи. Забавлението, наградите и натрупаните знания имат смисъл само ако има учител и ученици. За това в следващия пост ще говорим за играчите. В играта наречена образование има едно много важно правило: няма любими предмети, има любими учители.

 

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios