Класическите любовни истории в дефиниции и чертежи

14 февруари дава незаслужено и несправедливо предимство на литературата, киното и музиката. Поради някаква лишена от всякаква логика причина, повечето хора (в това число и ученици) считат, че най-великите любовни истории са описани най-добре в някой роман, поема или в краен случай песен. Това е толкова невярно, че е крайно време да бъде опровергано публично. Истината е съвсем друга. Най-великите любовни истории се описват най-добре от математиката. Както всъщност и всички останали неща от действителността.

Ето три от тях:

История за невъзможната любов

Да, да. Ромео и Жулиета са узурпирали това понятие. Те не могат да бъдат заедно в един и същ свят. Пречат им обичаите, предразсъдъците и разни други неща над които нямат контрол. Някои хора биха го нарекли невъзможна любов, но това е дефиниция на успоредни прави – две прави в една равнина, които не могат да се пресекат. Само дето никой не плаче за успоредните прави. А що сълзи са се излели по Ромео и Жулиета?

История за трагичната любов

Димитър Димов и неговия роман „Осъдени души“ са световна класика. Двама души се сближават. Стават все по-близки. После любов. Раздяла. И всеки поема по собствения си път. И какво е това? Това е точно дефиницията на допирателна към крива линия. Но теоремите за допирателна към крива не ги екранизират. Никой не пише за тях сценарии. Никой не е предложил теоремата за допирателната към крива за Оскар. Никой не въздиша по допирната точка в едър план. А какъв изящен кадър би се получил. Но на режисьорите и сценаристите им липсва въображение.

История за недостижимата любов

Любовните сериали трошат рекорди. И за какво разказват? Всяка серия двамата се приближават един към друг. Към 3000 епизод са вече почти заедно. Още няколко хиляди епизода и аха-аха да се срещнат, ама не. Те стават все по-близки, но никога не успяват да се докоснат. И книгите винаги обещават това да се случи в някоя друга част. Някои биха го нарекли история за любовта, на която все нещо не ѝ достига, но това е дефиницията на асимптота – права, която се доближава безкрайно близо до крива, но не я пресича. Ако имаха малко представа от реалността, нямаше да наричат тези неща любовни сериали, а филми за асимптотичната любов. Но къде ти.

Не можем да разчитаме на изкуството да обясни правилно света. За това на 14 февруари трябва да говорим за математика. Tя обяснява любовта много по-ясно. Както и някои други неща за които можете да прочетете в “Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика

 

Последвайте ни

FACEBOOK

Електронна Поща

  marielastan4eva@gmail.com

Copyright © 2018 Мариела Станчева|Website Design by Blue Gem Studios